Menü

Kisebbségi élet Kővágószőlősön


A Magyar Köztársaságban a nemzeti etnikai kisebbségek jogait az Alkotmány és külön törvény szabályozza. Elmondható, hogy általában rendezett körülmények között élnek, jól beilleszkedtek a község társadalmába. A kisebbségi önkormányzatot 1995-ben hozták létre. Az első éveket az útkeresés jellemezte. Ma már tapasztalatokkal, hagyományokkal rendelkezünk.

Évente nőnapi rendezvényt tartunk. Húsvét másnapján gyermekműsort szervezünk, ennek keretében ismert vendégszereplő, valamint az Általános Nevelési Központ óvodásai és diákjai műsorral örvendeztetik meg az érdeklődőket.

A község szépítése, kultúrált falukép kialakítása érdekében közhasznú foglalkoztatást szervezünk. Ennek célja kettős: egyrészt a cigány származású munkanélküliek számára teremtünk lehetőséget, másrészt gazdagítjuk a települést. Nyáron kirándulásokat szervezünk. Ezzel járulunk hozzá ahhoz, hogy a szűkösebb anyagi helyzetben élők előtt is kitárulhasson a világ, olyan helyeket ismerhessenek meg, ahol ezidáig nem jártak, pihenhessenek, szórakozhassanak.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat rendszeresen részt vesz a helyi önkormányzat rendezvényein segíti ezirányú szervező munkáját. Minden évben hozzájárulunk ajándékvásárlással ahhoz, hogy a Mikulás megörvendeztesse a legkisebbeket. Az öregek karácsonyi rendezvényéhez anyagilag hozzájárul a kisebbségi önkormányzat is. Karácsony előtt a  roma származásúakat szaloncukor csomaggal ajándékozzuk meg. Ezen kívül támogatjuk még a helyi sportegyesületet is.

A községben hagyományőrző csoportként működik a Fekete kalap együttes. Ruházatukhoz, hangszervásárlásaikhoz a kisebbségi önkormányzat támogatást biztosít. Szerveztünk már fafaragó szakkört az általános iskola tanulói részére. Rendszeresen segítünk a jó tanulmányi eredményt elért gyerekek ösztöndíj pályázatának elkészítésében.

Elmondható, hogy a településen a cigányság és a magyar lakosság kapcsolata jó. Ugyancsak jónak értékelhető a helyi önkormányzat és a  nemzetiségi önkormányzat együttműködése. Az általános nevelési központban kiemelt figyelmet fordítanak a cigány származású gyerekek felzárkóztatására, esély egyenlőségének javítására. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat községünkben jól működik, képviseli a cigány származásúak érdekeit, közvetíti kulturális értékeit.